De behandeling

De Collumbehandeling is een relatief nieuwe behandeling van vele problemen, zoals o.a. whiplash. In essentie bestaat de behandeling uit het masseren en ontspannen van specifieke nekspieren, waardoor de bovenste nekwervels als het ware uitgenodigd worden hun natuurlijke positie weer in te nemen. Deze massagetechniek is ongeveer 10 jaar geleden in België ontwikkeld, en is reeds op een kleine 10.000 mensen toegepast, met verbluffende resultaten. Ik maak gebruik van een massagetoestel dat speciaal voor dit werk ontworpen is. Bij de Collumbehandeling werken we puur op de spieren, waardoor de behandeling ook volledig veilig is.

Meestal volstaan 2 sessies van 45-60 minuten, met een tussenpauze van vier tot acht weken.

Intakegesprek

De eerste sessie begint met een intake gesprek en een observatie. Daarna volgt, indien nodig, de Collumbehandeling. Bij het gesprek bespreken we welke klachten u ervaart en wat de oorzaak kan zijn.

  • Nek-, schouder- en rugklachten
  • Hoofdpijn, migraine en evenwichtsproblemen
  • Aandachts- en concentratieproblemen
  • Spijsverteringsproblemen en misselijkheid
  • Psycho-emotionele problemen
  • Etc

Observatie

Soms is er een sterk vermoeden dat er een ontwrichting in de nek is (bijvoorbeeld omdat de ellende allemaal begonnen is na een val van een paard, of een ski- of auto-ongeluk). Maar soms is het allemaal niet zo duidelijk. Daarom, voordat we een Collumbehandeling starten, zullen we altijd een zorgvuldige observatie van de nek uitvoeren. Hierbij kijken we naar:

  • De hoofd,- nek- en schouderspieren
  • De stand van de wervelkolom (bijvoorbeeld de compensatiereacties die in de rug plaatsvinden)
  • Hoe goed men de nek kan bewegen (welke belemmeringen er zijn)
  • Een eventueel beenlengteverschil

Op basis van het gesprek en de observatie zullen we de gewenste behandeling vaststellen.

Een foto van voor de behandeling (links)  en na de behandeling (rechts)

De Collumbehandeling zelf

Bij de Collumbehandeling volg ik een bepaalde procedure. Met het massageapparaat zal ik hierbij specifieke nekspieren, in een specifieke volgorde, behandelen. De massagebehandeling moet helemaal correct gedaan worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Alberdina van der Wolf

Wat mag u verwachten?

De Collumbehandeling kan wat ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Wat niet verwonderlijk is, aangezien bij sommige mensen de nek al vele jaren scheef staat. Direct na de behandeling is er soms al een euforisch gevoel: een gevoel dat eindelijk de wervels weer op zijn plek staan. Sommige klachten (zoals hoofdpijn) kunnen tijdens de behandeling al wegtrekken.

Ik zal na de behandeling uw nek nogmaals goed observeren, en onder andere kijken in hoeverre er nog belemmeringen zijn in het vrij laten bewegen van de nek. Na de Collumbehandeling kan de nek een paar dagen gevoelig zijn, of zelfs wat beurs aanvoelen.

In de weken na de eerste sessie kunnen er decompensatiereacties optreden. Die zijn onderdeel van een helingsproces. Vergelijk het met een ellenboog die jarenlang uit de kom was en die op zijn plaats gezet is: het kost dan tijd voordat spieren en gewrichtsbanden zich weer aan de nieuwe situatie aangepast hebben.

Ik raad u aan om een loszittend shirt te dragen, zo kan ik makkelijk bij de nek en rug.

Tweede sessie

We maken een afspraak voor tweede sessie (de “eindcontrole”), waarbij ik kijk of er nog iets van de ontwrichting te bespeuren is. Meestal is deze sessie ongeveer 4-8 weken later.

Kosten

De kosten zijn € 85,- voor een sessie.
De kosten worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. 

Afspraken dienen minstens 24 uur van tevoren te worden geannuleerd, anders worden ze in rekening gebracht.

Sensitive Care Collumbehandeling | Alberdina van der Wolf